Μνήμες από τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης

Κατηγορία: Δραστηριότητες
Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

   Την Τρίτη 12 Απριλίου οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας επισκέφτηκαν τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, ξεναγήθηκαν από τον  δημοτικό υπάλληλο κ. Ζαχαρόπουλο Γεώργιο,τον οποίο και ευχαριστούμε και γνώρισαν σημαντικά τεκμήρια μιας ιδιαίτερα κρίσιμης ιστορικής περιόδου της χώρας μας (γερμανική κατοχή, εθνική αντίσταση, εμφύλιος πόλεμος) που φωτίζουν άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας και αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστοριογραφίας της Πελοποννήσου.

   Με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε εδώ και αρκετό χρόνο στην έκδοση του λευκώματος "Μνήμες από τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης" σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(Π.Ε.Α.Ε.Α.- Δ.Σ.Ε.) το οποίο και προσέφερε σε όλες τις βιβλιοθήκες της Πελοποννήσου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων

Κατηγορία: Δραστηριότητες
Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

       Κάθε χρόνο περίπου 60.000 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, προερχόμενοι από περισσότερα από 1.600 σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέπτονται τη Βουλή των Ελλήνων.

      Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 9.00΄μέχρι τις 20.00΄ και τα Σαββατοκύριακα από τις 9.00΄μέχρι τις 18.00΄. Μπορούν να λάβουν μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της τελευταίας τάξης των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

      Οι επισκέπτες, μαζί με τους εκπαιδευτικούς συνοδούς τους, παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο σε ειδική αίθουσα, με θέμα την ιστορία του κτιρίου της Βουλής, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της, καθώς και την αξία της Βουλής και της Δημοκρατίας, ξεναγούνται στην έκθεση της αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου και επισκέπτονται την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Αν η επίσκεψή τους συμπίπτει με τις ώρες λειτουργίας του Κοινοβουλίου, οι μαθητές παρακολουθούν για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση από τα θεωρεία.

      Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, οι μαθητές μας της ΣΤ΄ τάξης επισκέφτηκαν στις 12-03-2015  ημέρα Πέμπτη το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχαν εκτός των άλλων την τύχη να παρακολουθήσουν από τα θεωρεία για σύντομο χρονικό διάστημα  συνεδρίαση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής για την ανθρωπιστική κρίση.

 

Ηρακλής - Οι 12 Άθλοι

Κατηγορία: Δραστηριότητες
Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Στις 20-02-2015 οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Σχολείου μας παρακολούθησαν  στο Θέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ στην Αθήνα  τη θεατρική παράσταση  "Ηρακλής - Οι 12 Άθλοι"

Η παράσταση ήταν πραγματικά μια υπερπαραγωγή! Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν όλες πολύ καλές.Ιδιαίτερα ξεχώρισαν αυτές των: Ρ. Πατεράκη (Ευρυσθέας), Α. Οικονόμου (Ήρα), Α. Πριμηκύρη (Ιόλαος) και Ε. Ρουσσινού (Αρετή). Ο Σάκης Ρουβάς απέδωσε τον ρόλο του Hρακλή επάξια, υπερείχε όμως στα φωνητικά. Οι κοπέλες που υποδύονταν τα ελάφια, εξαιρετικές. Η κίνησή τους ήταν καταπληκτική. Τα σκηνικά ήταν όλα υπέροχα και εντυπωσιακά. Ευρηματικός ήταν και ο τρόπος αφήγησης κάθε Άθλου. Η σκηνοθεσία συνδύαζε την αρχαία ελληνική μυθολογία με τις σύγχρονες ιδέες δίνοντας ένα διαφορετικό ύφος.Τα τραγούδια είχαν ομοιόμορφο ρυθμό, όμως κάποια από αυτά μας άρεσαν ιδιαίτερα.

Γενικά ήταν μια προσεγμένη παράσταση με έμφαση στο θέαμα, που κατάφερε να καθηλώσει τους  μαθητές μας για δυο ολόκληρες ώρες.Στο τέλος όλοι μας χειροκροτήσαμε κατενθουσιασμένοι! Επιστρέψανε στην πόλη μας με τις καλύτερες των εντυπώσεων!

1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Κατηγορία: Δραστηριότητες
Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015

Η δική μας πόλη

Μετά από αίτημα της Σχολικής μας Μονάδας προς την WRO Hellas λάβαμε στις 03-12-2014 απαντητικό e-mail σύμφωνα με το οποίο το Σχολείο μας εξασφάλισε τη συμμετοχή του στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού με Θέμα "Η δική μας πόλη".

Μάλιστα το Σχολείο μας επειδή βρέθηκε μεταξύ των 150 πρώτων που κατέθεσαν την αίτηση για συμμετοχή στον διαγωνισμό,παρέλαβε ταχυδρομικώς και τη δωρεάν χορηγική δωροθεσία του εκπαιδευτικού kit WEDO (οδηγίες και υλικά, όπως επεξεργαστή,αισθητήρες και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής).

Την Πέμπτη 11-12-2104 στο Αμφιθέατρο του 4ου ΓΕΛ Τρίπολης ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής κ. Κωτσάκης Σταύρος και ο υπεύθυνος του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αρκαδίας κ. Μίχας Γεώργιος σε συνεργασία με την WRO Hellas υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙΘ, συνδιοργάνωσαν επιμορφωτική ημερίδα με θέμα "Η δική μας πόλη".

Λίγα λόγια για τον Διαγωνισμό: Ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού ηλικίας από 8-12 ετών διοργανώθηκε από την WRO Hellas στις 13 ελληνικές Περιφέρειες και είναι ένας πρωτότυπος διαγωνισμός για την Επιστήμη , την Τεχνολογία και την Εκπαίδευση προωθώντας τη νέα πρωτοποριακή μέθοδο STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics).Μακροπρόθεσμα η STEM μπορεί να δώσει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε διαδραστικές δραστηριότητες με θέματα την Επιστήμη, τα Μαθηματικά, τη Μηχανική και την Τεχνολογία.

Τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στον Διαγωνισμό είναι μοναδικά.Οι δάσκαλοι (εκπαιδευτές, προπονητές της ομάδας) διδάσκουν στις ομάδες τον σχεδιασμό και την κατασκευή ρομποτικών μοντέλων και τον ρόλο των μηχανών στη διαμόρφωση του σύγχρονου τρόπου ζωής.Ενθαρρύνουν τα παιδιά να εκφράσουν τις ιδέες τους βρίσκοντας τη λύση μέσα από τις φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία, εξερευνώντας μια ποικιλία πιθανών αποτελεσμάτων αντί να παραδώσουν ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό έχει επιπλέον ως στόχο να μεταφέρει στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου έννοιες και αξίες όπως ομαδικότητα,ευγενής συναγωνισμός,πρόοδος, καινοτομία,τεχνολογία, δημιουργικότητα,επίλυση προβλημάτων, συνεισφέροντας ενεργά στην προσπάθεια για ένα ελπιδοφόρο αύριο!

Και τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν εδώ. Για τους μαθητές τα οφέλη είναι ανεκτίμητα:

  • Διευρύνουν τους ορίζοντές τους στις Φυσικές Επιστήμες και εισάγονται στη σύγχρονη Επιστήμη και Τεχνολογία.
  • Έρχονται σε επαφή με τη διερευνητική μάθηση ανακαλύπτοντας και επιλύοντας με δημιουργικό τρόπο ποικιλόμορφα προβλήματα
  • Ενδυναμώνουν τη δημιουργική τους σκέψη, ανακαλύπτοντας νέες καινοτόμες και πρωτοποριακές γνώσεις, δεξιότητες και εφόδια.

Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στους μαθητές της ομάδας που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, αλλά διαχέονται σε όλη την τάξη και το Σχολείο, καθώς τα μέλη της ομάδας και ο προπονητής τους λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές και μεταλαμπαδευτές της όλης διαδικασίας  ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Εξάλλου η συμμετοχή είναι που μετράει περισσότερο!

Για να δούμε τώρα τι θα δούμε!

28-02-2015, ημέρα Σάββατο, Αμφιθέατρο 7ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης!  Και η ώρα του Διαγωνισμού έφτασε!

Η κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από πανεπιστημιακούς καθηγητές, που θα αξιολογήσουν τις ομάδες συμμετοχής με βάση τη σύλληψη της ιδέας, τον προγραμματισμό, την κατασκευή, την παρουσίαση, τη λειτουργία της ομάδας και το σχεδιασμένο video (animation) με το λογισμικό Scratch, είναι εδώ!  Όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συμμετέχουν στον Διαγωνισμό είναι εδώ! Η φοβερή και τρομερή πενταμελής ομάδα μας  από μαθητές του Ε2 τμήματος του Σχολείου μας είναι εδώ πανέτοιμη,  με ηθικό α κ μ α ι ό τ α τ ο! Είμαστε υπερβολικοί; Δε νομίζουμε ! Φαίνεται αυτό πουθενά;

Αυτός είναι ο φοβερός Σκουπιδομάσας που θα καταβροχθίσει τα σκουπίδια της πόλης μας!

Ναι, είναι αλήθεια! Η ομάδα του Σχολείου μας «3CITY DEVILS», κέρδισε την τρίτη θέση στον διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου ! Συγχαρητήρια παιδιά, μας κάνατε υπερήφανους! Πολλά μπράβο, όχι μόνο για την επιτυχία αλλά και τη συμμετοχή, αυτή αξίζει ακόμα περισσότερο!

kids' Athletics

Κατηγορία: Δραστηριότητες
Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

Το πρόγραμμα «Kids’ Athletics» έχει σχεδιαστεί από την (IAAF) International Association of Athletics Federations, και έχει ως στόχο να φέρει τα παιδιά των ευαίσθητων ηλικιών των δημοτικών σχολείων κοντά στον κλασσικό αθλητισμό, να καλλιεργήσει την ενασχόληση τους με αυτόν, να τονίσει τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τον αθλητισμό και ταυτόχρονα να εκπαιδευτούν στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις αρχές του αθλητισμού μέσω του παιχνιδιού που προσφέρει το Kids’ Athletics.

Ο επιμορφωτικός ρόλος του προγράμματος Kids’ Athletics, ολοκληρώνεται με την παροχή στους μαθητές/τριες στοιχείων για την ιστορία του Παναθηναϊκού Σταδίου (χώρος στον οποίο εξελίσσεται το πρόγραμμα) που τους δίδονται με το σύστημα αυτόματης ξενάγησης και η γνωριμία των παιδιών με τα αθλήματα του κλασσικού αθλητισμού γίνεται βιωματικά με ένα οργανωμένο αθλητικό πρόγραμμα.

Στους μαθητές που επισκέπτονται το Στάδιο τίθεται στην διάθεση τους ένα σύγχρονο σύστημα αυτόματης ακουστικής ξενάγησης που τους παρέχει την δυνατότητα να γνωρίσουν κάθε γωνιά του Σταδίου και να μάθουν την υπερδισχιλιετή ιστορία του. Μετά το πέρας της ξενάγησης τους, οι μικροί μαθητές εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο και αποκτούν την γνωριμία τους με τα αθλήματα του στίβου.

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να καταστήσει όσο πιο δημοφιλή γίνεται τα αγωνίσματα του Κλασσικού Αθλητισμού στα παιδιά, μέσα από ένα συνδυασμό ποικίλων αθλητικών δραστηριοτήτων ομαδικού χαρακτήρα σε μορφή παιχνιδιού, το “Team event for children” (Oμαδικό παιχνίδι για παιδιά). Αποτελείται από ένα σύνολο κινητικών και λειτουργικών δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους.

Στο τέλος του προγράμματος επιβραβεύεται τόσο η προσπάθεια όσο και η συμμετοχή όλων των παιδιών και τους προσφέρονται αναμνηστικά διπλώματα.

Στις 06-02-2015 ημέρα Παρασκευή, με τη συμμετοχή του Σχολείου μας στο παραπάνω πρόγραμμα, οι μαθητές της Δ΄ και της Ε΄ τάξης επισκέφτηκαν το Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα και αποκόμισαν πλούσιες εμπειρίες όπως αυτές  περιγράφονται παραπάνω αλλά  και γνώσεις σχετικές με την ιστορία του Σταδίου.