Γ΄ τάξη

  • Μια μέρα σε ένα ελληνιστικό ελαιοτριβείο: Επίσκεψη στο μουσείο Ελιάς Σπάρτης

    Με την πλούσια ιστορία και τεχνολογία της παραγωγής της ελιάς και ελαιολάδου στην Αρχαία Ελλάδα ήρθαν σε επαφή οι μαθητές της Β΄ της Γ΄ και της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, κατά τη σημερινή επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, που βρίσκεται στη Σπάρτη.

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια μέρα σε ένα ελληνιστικό ελαιοτριβείο» προσέφερε στους μαθητές/-τριες μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στον πολιτισμό και την ιστορία που περιβάλλει τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής ελιάς. Προσεγγίζοντας διάφορες οπτικές γωνιές, από την οικονομία μέχρι τη θρησκευτική λατρεία και την τέχνη, το θεματικό μουσείο αναδεικνύει την αξία της ελιάς ως στοιχείο ταυτότητας του τόπου μας.

    Μέσα από την ξενάγηση στους χώρους με τα εκθέματα, οι μαθητές γνώρισαν για την εξέλιξη της ελαιοπαραγωγής από τους ελληνιστικούς χρόνους, κυρίως όμως συμμετέχοντας ενεργά, με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών, είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να ζήσουν από πρώτο χέρι την εμπειρία της παραγωγής λαδιού, χρησιμοποιώντας τα αρχαία εργαλεία και τις αυθεντικές μεθόδους, όπως συνέβαινε στην αρχαιότητα. Οι μαθητές, κατενθουσιασμένοι, ακολουθώντας όλα τα στάδια, από τη συγκομιδή έως την άλεση του καρπού, παρήγαγαν με το δικό τους μόχθο το πολύτιμο συστατικό της ελληνικής διατροφής.

     

  • Επίσκεψη μαθητών στη έκθεση “Life in Space” για την κατάκτηση του διαστήματος

    Τη συναρπαστική ιστορία της ανθρώπινης κατάκτησης του διαστήματος ανακάλυψαν οι μαθητές/-τριες της Γ΄ και Δ΄ τάξης του σχολείου μας κατά την ξενάγησή τους στη διεθνή έκθεση «Life in Space Exhibition – Η ζωή στο διάστημα», η οποία πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή στην Αθήνα, με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), του “THE U.S. SPACE & ROCKET CENTER,” του Space Camp, του “MARSHALL SPACE FLIGHT CENTER” της NASA και του Ιταλικού Διαστημικού Οργανισμού (ASI).

    Οι μαθητές, ενθουσιασμένοι, είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν σεληνιακά πετρώματα, να παρατηρήσουν αυθεντικά εργαλεία και πρωτότυπο εξοπλισμό, που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του διαστημικού προγράμματος Apollo και άλλων αποστολών και να γνωρίσουν την ιστορία και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι αστροναύτες από την πρώτη πτήση στο διάστημα το 1961, την προσελήνωση του 1969 έως τις σύγχρονες ερευνητικές διαστημικές αποστολές.

    Η έκθεση ανοίγει στους μαθητές/-τριες νέους ορίζοντες σε έναν κόσμο θαυμαστής εξερεύνησης των ανθρώπινων επιτευγμάτων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την κατανόηση της επιστήμης και της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε πριν από περίπου μισό αιώνα, κατά τα πρώτα βήματα του ανθρώπου πέρα από τον πλανήτη μας και έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της διαστημικής έρευνας.

    Την εκπαιδευτική επίσκεψη σχεδίασαν και υλοποίησαν οι Εκπαιδευτικοί κα. Βελισσάρη Ιωάννα, κα. Μιχαλου Αγγελική και κ. Καρούντζος Ιωάννης.