Επισκέψεις

  • Επίσκεψη μαθητών στα γραφεία του Συλλόγου ΑμεΑ Αρκαδίας

    “Σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, μαθητές της Ε’ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης, συνοδευόμενη από την εκπαιδευτικό κα Κωνσταντίνα Κυρίμη, επισκέφθηκαν τα γραφεία του Συλλόγου ΑμεΑ Αρκαδίας και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου με σκοπό να προσφέρουν καπάκια καθώς και να ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία ανακύκλωσης και διάθεσης του ορθοπεδικού εξοπλισμού και αναπηρικών αμαξιδίων. Παρόντες  στη συνάντηση αυτή ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Αρκαδίας κ. Σταύρος Μιχαλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Αρκαδίας κ. Νίκος Ντάντουλης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου κ. Νίκος Καραλής, ο Αν. Ταμίας κ. Θεόδωρος Τσαρούχης και ο Αν. Οργανωτικός Γραμματέας κ. Βασίλης θεοδωρόπουλος.

    Ευχαριστούμε τους μαθητές για τη μεγάλη και γενναιόδωρη συμμετοχή τους στη δράση «Μαζεύουμε Πλαστικά- Μοιράζουμε Χαμόγελα» καθώς και για το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι μαθητές για τα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

    Συγχαίρουμε, τέλος, το διευθυντή και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 9ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης, που αναδεικνύουν και συμπεριλαμβάνουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τέτοιες συμπεριληπτικές πρακτικές, δίνοντας έμφαση σε ένα καλύτερο μέλλον όπου οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί δε θα έχουν ύπαρξη μέσα στην κοινωνία μας.

    Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας, υγεία και πρόοδο.

    Το Δ.Σ. του Συλλόγου ΑμεΑ Αρκαδίας”

    Ανάρτηση του Συλλόγου ΑμεΑ Αρκαδίας: https://www.syllogosamea-arkadias.gr/2024/02/22/episkepsi-mathiton-tis-e-taxis-9-dimotikou-sxoleiou/

  • Ξενάγηση στο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο και γνωριμία με το πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

    Μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Τρίπολης, μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του σχολείου για να ξεναγηθούν στους χώρους διδασκαλίας και τις αίθουσες των εργαστηρίων, να γνωρίσουν για το πρόγραμμα σπουδών και τους ομίλους δραστηριοτήτων, καθώς και να ενημερωθούν τις διαδικασίες επιλογής μαθητών, που πρόκειται να υλοποιηθούν στις 18 Μαρτίου 2024.

    Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια του σχολείου κα. Ελένη Σπυροπούλου, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που φρόντισαν για την ξενάγηση και δέχτηκαν τους μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους.

    Περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης και την διαδικασία επιλογής των μαθητών στην ιστοσελίδα του σχολείου εδώ: https://2gym-tripol.ark.sch.gr/

  • Περιβαλλοντική δράση στο σχολείο σε συνεργασία με το ΚΕ.Π.Ε.Α. Καστρίου

    Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τι καιρό θα κάνει;» του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία – Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστρίου πήραν μέρος οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου, το οποίο υλοποιήθηκε σήμερα στους χώρους του σχολείου, καθώς και με επίσκεψη στην πλατεία Άρεως.

    Μέσα από δραστηριότητες που εντυπωσίασαν και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον τους, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν την σημασία των ατμοσφαιρικών φαινομένων, να εξοικειωθούν με τις έννοιες του καιρού και του κλίματος, να ευαισθητοποιηθούν για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και να γνωρίσουν για τις συνέπειες από την εξέλιξη του φαινομένου του θερμοκηπίου. Με την καθοδήγηση των υπεύθυνων παιδαγωγών του περιβαλλοντικού κέντρου, οι μαθητές εξερεύνησαν την πολυπλοκότητα της ατμόσφαιρας της Γης και ανέπτυξαν ευαισθησία για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

    Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστρίου, την κα. Πηνελόπη Καζακώνη και τον κ. Γεώργιο Σαββόπουλο, για την άριστη συνεργασία, τον ενθουσιασμό και την καθοδήγηση που πρόσφεραν στους μαθητές συμβάλλοντας σε μια ολόπλευρη κατανόηση των καιρικών φαινομένων και την ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

    Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία των Εκπαιδευτικών κας Κυρίμη Κωνσταντίνας της Ε΄ τάξης και κ. Βασιλόπουλου Χρήστου της ΣΤ΄ τάξης.

  • “Ποιος μας επηρεάζει; Μαθαίνω να αντιστέκομαι” στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης

    Στη βιωματική δράση «Ποιος μας επηρεάζει; Μαθαίνω να αντιστέκομαι!», που περιλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Κεντρική Βιβλιοθήκης Τρίπολης, συμμετείχαν οι μαθητές/-τριες της Β΄ τάξης του σχολείου σήμερα, με επίσκεψη στον χώρο της βιβλιοθήκης. Μέσα από τη δράση οι μαθητές/-τριες έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν για τις επιρροές που δέχονται στις καθημερινές επιλογές τους, να διερευνήσουν πώς αποφασίζουν και να εφαρμόσουν τρόπους αντίστασης στην ανεπιθύμητη πίεση, με κύριο στόχο την επιλογή θετικών για την υγεία συμπεριφορών.

    Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία της εκπαιδευτικού της Β΄ τάξης του σχολείου κας Ζαφείρη Θεοδώρας και των στελεχών του Κέντρου Πρόληψης «Ανέλιξη» του ΟΚΑΝΑ, της κας Μαρίας Βουδούρη, Ψυχοπαιδαγωγού και της κας Φωτεινής Τραχανά, Κοινωνιολόγου, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.

  • Κυνήγι ιστορικού θησαυρού στην παλιά πόλη του Ναυπλίου

    Σε ένα διερευνητικό περίπατο σε σπουδαία μνημεία της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας συμμετείχαν οι μαθητές/-τριες της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ναύπλιο.

    Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής τους στα παραδοσιακά καλντερίμια της πόλης, οι μαθητές προσέγγισαν σταθμούς ενδιαφέροντος, εξερεύνησαν σημαντικά ιστορικά μνημεία και συμμετείχαν σε παιχνίδια ερωτοαπαντήσεων που ενίσχυαν τη γνώση τους για σημαντικά πρόσωπα του παρελθόντος της Ελλάδας, όπως ο Καποδίστριας, ο Όθωνας, ο Κολοκοτρώνης και ο Υψηλάντης. Με τελικό προορισμό την πλατεία Συντάγματος οι μαθητές κατέγραφαν την πρόοδο της πορεία τους στον χάρτη, υπό την καθοδήγηση των Εκπαιδευτικών και των εμψυχωτών της παιδαγωγικής ομάδας ΆγωEdu.

    Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να συνδυάσουν την εκπαίδευση με την περιήγηση στην ιστορία και να αναπτύξουν τις γνώσεις και τη σκέψη τους για το παρελθόν, μέσα από αλληλεπίδραση με την ομάδα και με μια ευχάριστη παιγνιώδη διαδικασία, που θα συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης τους και τη γενικότερη κατανόηση της ιστορίας μας.

    Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κας Κυρίμη Κωνσταντίνας (Ε) και κ. Βασιλόπουλου Χρήστου (ΣΤ).

  • Μια μέρα σε ένα ελληνιστικό ελαιοτριβείο: Επίσκεψη στο μουσείο Ελιάς Σπάρτης

    Με την πλούσια ιστορία και τεχνολογία της παραγωγής της ελιάς και ελαιολάδου στην Αρχαία Ελλάδα ήρθαν σε επαφή οι μαθητές της Β΄ της Γ΄ και της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, κατά τη σημερινή επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, που βρίσκεται στη Σπάρτη.

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια μέρα σε ένα ελληνιστικό ελαιοτριβείο» προσέφερε στους μαθητές/-τριες μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στον πολιτισμό και την ιστορία που περιβάλλει τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής ελιάς. Προσεγγίζοντας διάφορες οπτικές γωνιές, από την οικονομία μέχρι τη θρησκευτική λατρεία και την τέχνη, το θεματικό μουσείο αναδεικνύει την αξία της ελιάς ως στοιχείο ταυτότητας του τόπου μας.

    Μέσα από την ξενάγηση στους χώρους με τα εκθέματα, οι μαθητές γνώρισαν για την εξέλιξη της ελαιοπαραγωγής από τους ελληνιστικούς χρόνους, κυρίως όμως συμμετέχοντας ενεργά, με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών, είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να ζήσουν από πρώτο χέρι την εμπειρία της παραγωγής λαδιού, χρησιμοποιώντας τα αρχαία εργαλεία και τις αυθεντικές μεθόδους, όπως συνέβαινε στην αρχαιότητα. Οι μαθητές, κατενθουσιασμένοι, ακολουθώντας όλα τα στάδια, από τη συγκομιδή έως την άλεση του καρπού, παρήγαγαν με το δικό τους μόχθο το πολύτιμο συστατικό της ελληνικής διατροφής.

     

  • Επίσκεψη μαθητών στη έκθεση “Life in Space” για την κατάκτηση του διαστήματος

    Τη συναρπαστική ιστορία της ανθρώπινης κατάκτησης του διαστήματος ανακάλυψαν οι μαθητές/-τριες της Γ΄ και Δ΄ τάξης του σχολείου μας κατά την ξενάγησή τους στη διεθνή έκθεση «Life in Space Exhibition – Η ζωή στο διάστημα», η οποία πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή στην Αθήνα, με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), του “THE U.S. SPACE & ROCKET CENTER,” του Space Camp, του “MARSHALL SPACE FLIGHT CENTER” της NASA και του Ιταλικού Διαστημικού Οργανισμού (ASI).

    Οι μαθητές, ενθουσιασμένοι, είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν σεληνιακά πετρώματα, να παρατηρήσουν αυθεντικά εργαλεία και πρωτότυπο εξοπλισμό, που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του διαστημικού προγράμματος Apollo και άλλων αποστολών και να γνωρίσουν την ιστορία και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι αστροναύτες από την πρώτη πτήση στο διάστημα το 1961, την προσελήνωση του 1969 έως τις σύγχρονες ερευνητικές διαστημικές αποστολές.

    Η έκθεση ανοίγει στους μαθητές/-τριες νέους ορίζοντες σε έναν κόσμο θαυμαστής εξερεύνησης των ανθρώπινων επιτευγμάτων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την κατανόηση της επιστήμης και της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε πριν από περίπου μισό αιώνα, κατά τα πρώτα βήματα του ανθρώπου πέρα από τον πλανήτη μας και έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της διαστημικής έρευνας.

    Την εκπαιδευτική επίσκεψη σχεδίασαν και υλοποίησαν οι Εκπαιδευτικοί κα. Βελισσάρη Ιωάννα, κα. Μιχαλου Αγγελική και κ. Καρούντζος Ιωάννης.

  • Ταξίδι στην «Ιστορία της Γης» μέσα από επίσκεψη στο Πλανητάριο

    Μια ξεχωριστή εμπειρία στον κόσμο της αστρονομίας έζησαν οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης κατά την επίσκεψή τους σήμερα στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, όπου μέσα από την παρακολούθηση της τρισδιάστατης κινηματογραφικής προβολής του νέου Πλανηταρίου με τίτλο «Η Ιστορία της Γης», συμμετείχαν σε ένα ταξίδι στον χρόνο που τους επέτρεψε να γνωρίσουν για την εξέλιξη του πλανήτη μας, να θαυμάσουν την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της φύσης και να ανακαλύψουν τα μυστικά του απέραντου σύμπαντος.. Επιπλέον, η επίσκεψη ενθάρρυνε την ανάπτυξη της κοινωνικότητας των μαθητών/-τριών, καθώς δημιούργησε σχέσεις αλληλεπίδρασης κοινές εμπειρίες εκτός της σχολικής τάξης.

    Την επίσκεψη στο Πλανητάριο οργάνωσαν και υλοποίησαν οι Εκπαιδευτικοί των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων κα. Κυρίμη Κωνσταντίνα και κ. Βασιλόπουλος Χρήστος.

    πλανητάριο - ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

     

  • Βιωματική Μάθηση για την Αειφορία σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Καστρίου

    Με χαρά και έναν ενθουσιασμό που αντανακλά το ενδιαφέρον και την αφοσίωση των μαθητών μας, πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Β΄ τάξη με τίτλο «Δεν Πετάω Τίποτα», που υλοποιήθηκε σήμερα στο σχολείο σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία – Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστρίου.

    Οι στόχοι του προγράμματος επικεντρώθηκαν στη σπουδαιότητα της μείωσης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Οι μαθητές κλήθηκαν να εμπλακούν σε δραστηριότητες που προάγουν την κατανόηση και την πρακτική εφαρμογή των περιβαλλοντικών αξιών, έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια με “άχρηστα” υλικά, ενισχύοντας τη φαντασία τους, συμμετείχαν σε παιχνίδια ρόλων φέρνοντας το θέμα της εξοικονόμησης φυσικών πόρων και της ανακύκλωσης στη ζωή τους, ενώ πήραν μέρος ενεργά σε δραστηριότητες για την πρακτική εφαρμογή της κομποστοποίησης.

  • Εκπαιδευτική επίσκεψη στα ιστορικά ντοκουμέντα των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου

    Την ξεχωριστή ευκαιρία να επισκεφθούν τον ιστορικό χώρο του Δικαστικού Μεγάρου είχαν σήμερα οι μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης το σχολείου μας, με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και με σκοπό την ανάδειξη της συλλογικής μνήμης και ιστορίας, μέσα από την επαφή τους με τα γραπτά ιστορικά τεκμήρια των κρατητηρίων, που καταγράφουν συγκλονιστικές μαρτυρίες της περιόδου της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Η καταπληκτική ξενάγηση των μαθητών πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητή και υπεύθυνο της διάσωσης και διάδοσης του ιστορικού αρχείου κ. Γεώργιο Ζαχαρόπουλο, που με άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες και πλούσιο αφηγηματικό λόγο μετέφερε στους μαθητές τις οδυνηρές συνθήκες κράτησης των Ελλήνων κατά τη Γερμανική Κατοχή, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

    Επιλεγμένα ντοκουμέντα των από τους τοίχους των κρατητηρίων παρουσιάζονται στις παρακάτω φωτογραφίες, αναδεικνύοντας τη φρίκη που βίωσαν πολλοί από τους κρατούμενους, άλλοι μελλοθάνατοι και άλλοι με άγνωστη τύχη, οι περισσότεροι όμως μέσα στη ηλικία της νεότητας: Θοδωρής 20 ετών, Ιωάννης 18 ετών, Κώστας 16 ετών…