Β΄ τάξη,  Γ΄ τάξη,  Δ΄ τάξη,  Επισκέψεις

Μια μέρα σε ένα ελληνιστικό ελαιοτριβείο: Επίσκεψη στο μουσείο Ελιάς Σπάρτης

Με την πλούσια ιστορία και τεχνολογία της παραγωγής της ελιάς και ελαιολάδου στην Αρχαία Ελλάδα ήρθαν σε επαφή οι μαθητές της Β΄ της Γ΄ και της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, κατά τη σημερινή επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, που βρίσκεται στη Σπάρτη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια μέρα σε ένα ελληνιστικό ελαιοτριβείο» προσέφερε στους μαθητές/-τριες μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στον πολιτισμό και την ιστορία που περιβάλλει τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής ελιάς. Προσεγγίζοντας διάφορες οπτικές γωνιές, από την οικονομία μέχρι τη θρησκευτική λατρεία και την τέχνη, το θεματικό μουσείο αναδεικνύει την αξία της ελιάς ως στοιχείο ταυτότητας του τόπου μας.

Μέσα από την ξενάγηση στους χώρους με τα εκθέματα, οι μαθητές γνώρισαν για την εξέλιξη της ελαιοπαραγωγής από τους ελληνιστικούς χρόνους, κυρίως όμως συμμετέχοντας ενεργά, με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών, είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να ζήσουν από πρώτο χέρι την εμπειρία της παραγωγής λαδιού, χρησιμοποιώντας τα αρχαία εργαλεία και τις αυθεντικές μεθόδους, όπως συνέβαινε στην αρχαιότητα. Οι μαθητές, κατενθουσιασμένοι, ακολουθώντας όλα τα στάδια, από τη συγκομιδή έως την άλεση του καρπού, παρήγαγαν με το δικό τους μόχθο το πολύτιμο συστατικό της ελληνικής διατροφής.

 

Η επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη αποτέλεσε μια παιδαγωγική εμπειρία που ενίσχυσε τη γνώση  και την αντίληψη των μαθητών μας για τη σύνδεση της ελιάς με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς – Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτης και τον υπεύθυνο ξεναγό-μουσειοπαιδαγωγό για την εξαιρετική υποδοχή, ξενάγηση και ενθάρρυνση των μαθητών κατά τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Υπεύθυνοι για την οργάνωση και τον συντονισμό της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν οι Εκπαιδευτικοί του σχολείου κα. Ζαφείρη Θεοδώρα, κα. Βελισσάρη Ιωάννα και κα. Μίχαλου Αγγελική.