Επισκέψεις,  Νέα - Ανακοινώσεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα ιστορικά ντοκουμέντα των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου

Την ξεχωριστή ευκαιρία να επισκεφθούν τον ιστορικό χώρο του Δικαστικού Μεγάρου είχαν σήμερα οι μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης το σχολείου μας, με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και με σκοπό την ανάδειξη της συλλογικής μνήμης και ιστορίας, μέσα από την επαφή τους με τα γραπτά ιστορικά τεκμήρια των κρατητηρίων, που καταγράφουν συγκλονιστικές μαρτυρίες της περιόδου της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Η καταπληκτική ξενάγηση των μαθητών πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητή και υπεύθυνο της διάσωσης και διάδοσης του ιστορικού αρχείου κ. Γεώργιο Ζαχαρόπουλο, που με άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες και πλούσιο αφηγηματικό λόγο μετέφερε στους μαθητές τις οδυνηρές συνθήκες κράτησης των Ελλήνων κατά τη Γερμανική Κατοχή, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Επιλεγμένα ντοκουμέντα των από τους τοίχους των κρατητηρίων παρουσιάζονται στις παρακάτω φωτογραφίες, αναδεικνύοντας τη φρίκη που βίωσαν πολλοί από τους κρατούμενους, άλλοι μελλοθάνατοι και άλλοι με άγνωστη τύχη, οι περισσότεροι όμως μέσα στη ηλικία της νεότητας: Θοδωρής 20 ετών, Ιωάννης 18 ετών, Κώστας 16 ετών…

Η φθορά του χρόνου είναι αναπόφευκτη και εμφανής στους τοίχους των κρατητηρίων με τα στοιχεία να χάνονται σιγά σιγά και μαζί τους ένα μέρος της ιστορίας που δεν έχει καταγραφεί. Η άμεση κινητοποίηση των τοπικών φορέων για τη διάσωση και μελέτη των ντοκουμέντων των χώρων που αποτελούν μνημεία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι απαραίτητη, όπως και η ανάδειξή τους για τη διδασκαλία της σύγχρονης ιστορίας, καθώς υπενθυμίζουν διαρκώς τη σύνδεσή μας με το παρελθόν.

Υπεύθυνοι της δράσης ήταν οι Εκπαιδευτικοί κ. Βασιλόπουλος Χρήστος, κα. Κυρίμη Κωνσταντίνα, κα. Τσομπανίδου Θωμαή και κ. Ιωάννης Καρούντζος.